Ciasto marchewkowe to niewątpliwie najbardziej popularne ciasto z warzyw. Nic dziwnego, jest proste w wykonaniu, pyszne i wydawać by się mogło, stanowi zdrowszą alternatywę dla klasycznych ciast biszkoptowych. Ciasto marchewkowe, czyli popularne carrot cake, zawiera dużą ilość aromatycznych przypraw. Idealnie sprawdzi się na zimową pluchę i święta.

Uwielbiam ciasto marchewkowe. Właściwie, czy jest ktoś, kto go nie lubi? Nie sądzę! Choć mógłby to być mój nieodłączny element wizyty w jednej bardzo popularnej sieciówce, to ze względu na wartość kaloryczną tego przysmaku, czasami muszę sobie darować. Tak, moi drodzy, wartość kaloryczna. Marchewka w cieście marchewkowym nie czyni ciasta ani zdrowym ani fit. Mnóstwo przepisów na ciasto marchewkowe zawiera dużą ilość wysoko przetworzonej pszennej mąki, masła, margaryny czy cukru. To sprawia, że określenie ciasta marchewkowego z góry „ZDROWYM” nie do końca ma sens :).

Choć w moim podejściu do zdrowego (albo lepiej – zdrowszego) stylu życia wychodzę z założenia, że niczego nie trzeba sobie odmawiać, że najważniejszy jest umiar, że ciasto to w końcu ciasto – musi być słodkie i smaczne, to akurat ciasto marchewkowe postanowiłam trochę „uzdrowić”*. Głównie ze względu na częstotliwość pieczenia 🙂 Ciasto za każdym razem wychodzi pysznie, także ta lekko odchudzona i trochę zdrowsza wersja idealnie sprawdzi się jako świąteczny deser. Ten korzenny smak sprawi, że wszyscy goście będą zachwyceni!


CIASTO MARCHEWKOWE – PRZEPIS
Ciasto marchewkowe z bakaliami

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Ciasto:
– 2 jajka,
– 90 gramów mąki pszennej,
– 90 gramów mąki orkiszowej typ 2000,
– 80 gramów ksylitolu,
– 80 ml oleju rzepakowego,
– 2 duże, starte tzw. grubych oczkach, marchewki,
– 1 duże jabłko,
– garść orzechów włoskich,
– garść rodzynek,
– 1 łyżka sody,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 czubata łyżka cynamonu,
– ok. 10 roztartych goździków.

Polewa:
– 125 g serka mascarpone (jako mniej kaloryczna alternatywa może być ser Ricotta),
– 1 łyżka miodu.

Przygotowanie
Ciasto:

Żółtka utrzeć z ksylitolem, następnie porcjami dodawać olej i miksować na wysokich obrotach. Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko i marchewkę. Wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami i porcjami dodawać do miski z żółtkami. W oddzielnej misce ubić białka i porcjami dodawać do przygotowanej masy. Piec w tortownicy, w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około jedną godzinę.
Polewa:
Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać łyżkę miodu i miksować na wysokich obrotach przez około 5 minut. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Udekorować według uznania :). W okresie świątecznym świetnie sprawdzą się cytrusy, zwłaszcza mandarynki i pomarańcze.


 

Ciasto marchewko*bazowałam na jednym z przepisów z Kwestii Smaku. Ta strona to moja ulubiona, wirtualna książka kucharska. Przy tego typu eksperymentach jakimi jest zamiana/zmniejszanie ilości mąki zalecam korzystać z dobrych wyjściowych przepisów. Większa szansa, że coś wyjdzie!