12557148_1179634095399640_2084160844_o

Posiadanie  w mieszkaniu łasucha, chcąc nie chcąc, wiąże się z koniecznością przygotowania deserów. Zwłaszcza, jeśli zależy nam, aby ów łasuch nie korzystał codziennie z osiedlowej cukierni. Przygotowanie takiego deseru nie jest wcale łatwe. Wytworzony substytut musi spełnić pewne, niezwykle ważne wymaganie. Otóż – musi być bardzo słodki.

W celu zaspokojenia potrzeb takiego konsumenta powstało rafaello z kaszy jaglanej. Smaczne, bo słodkie. Dobre, bo zdrowe 😉 Mają jeszcze kilka innych zalet. Nie wymagają zupełnie żadnych zdolności kulinarnych, są proste i szybkie w przygotowaniu a ich smak, w zależności od zastosowanych dodatków, możemy urozmaicić. Dzięki temu, za jednym zamachem zaspokoimy różne preferencje pozostałych mieszkańców domu. Moim numerem 1. są te z wiórkami i żurawiną!:))

rafaello z kaszy jaglanej

Rafaello z kaszy jaglanej – przepis

Masa:
– 8 łyżek kaszy jaglanej,
– 2-3 dojrzałe banany,
– 1 łyżeczka miodu,

Posypka:
Kulki możemy obtoczyć czym chcemy. Ja wykorzystałam zalegające w szufladzie wiórki kokosowe i kakao. Świetnie sprawdzą się także płatki migdałowe lub zmielone orzechy włoskie tudzież laskowe.

Nadzienie – niespodzianka:
Żeby urozmaicić smak pralinek, do niektórych włożyłam migdały, suszoną żurawinę bądź rodzynki.

Przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotować. Do gorącej kaszy dodać drobono pokrojone banany i miód. Składniki wymieszać i uformować kuleczki. W zależności od upodobań – do niektórych możemy dodać wspomniane wyżej nadzienie. Następnie obtoczyć w wiórkach lub kakao. Chłodzić w lodówce przez około godzinę.

Smacznego!:)

rafaello z kaszy jaglanej

Wartość odżywcza jednej kulki:

Energia (kcal) – 49,0
Białko (g) – 0,9
Tłuszcze (g) – 0,9
Węglowodany (g) – 9,6
Błonnik (g) – 0,6