OLYMPUS DIGITAL CAMERA

               Pieczenie pierniczków pozwala mi poczuć magię świąt już na kilka tygodni przed Wigilią, nawet będąc ponad 300 km od rodzinnego domu. Co roku staram się, aby pierniczki były nie tylko ładniejsze i lepiej smakowały, ale także – by były zdrowsze. W tym roku cukier zamieniłam na miód, a mąkę żytnią i kokosową – na mąkę orkiszową. I tak powstały te o to pachnące i smaczne pierniczki.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na pierniczki świąteczne (przepis na 20 sztuk)

Składniki
– 2 szklanki mąki orkiszowej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżeczki kakao,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– 0,5 łyżeczki sody,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– kilka sztuk goździków,
– 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej bez cukru),
– 5-6 łyżek miodu,
– 1 czubata łyżka oleju kokosowego,
– 4 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciśniętego).

Wykonanie
Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą i  proszkiem do pieczenia. Miód, olej kokosowy i sok pomarańczowy podgrzać i doprowadzić do jednolitej konsystencji. Składniki suche wymieszać ze składnikami mokrymi, zagnieść i pozostawić na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycinać foremkami. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.

Upieczone pierniczki (jeśli oczywiście ich nie przypalisz), są miękkie. Aby podczas świąt nikt nie połamał na nich zębów – zamknij je szczelnie w metalowym, szklanym bądź plastikowym pojemniku. Jeśli do pojemnika włożysz skórkę z pomarańczy, wzbogacisz smak pierników o pomarańczowy aromat. Ja zawsze wkładam skórkę z pomarańczy i/lub cytryny – sprawdzają się naprawdę super! Jeśli masz ochotę – śmiało możesz je udekorować. Zrób to najlepiej na około dwa dni przed Wigilią, wtedy będą smakowały najlepiej!OLYMPUS DIGITAL CAMERA