Jaglanka z masłem orzechowym

                 Lubię zimę. To pora roku w której świat wygląda jakby piękniej. To czas, w którym wracam do swoich małych, zimowych rytuałów. Jednym z nich jest  przygotowywanie porządnych, sycących i rozgrzewających śniadań – poprawiają nastrój i łagodzą stres jaki towarzyszy mi zawsze przed wyjściem „na mróz” 🙂

Cieszę się, że w końcu spadł śnieg. Jego widok za oknem sprawił, że z przyjemnością sięgnęłam dziś po swoje ulubione, zimowe produkty i przygotowałam jedną z najlepszych, spożywanych o tej porze roku jaglanek – jaglanka z masłem orzechowym, bananem i cynamonem. Cynamon to główny składnik mojej zimowej diety. Przyprawę tę lubię nie tylko ze względu na przepiękny (świąteczny!) zapach, ale i właściwości. Cynamon wykazuje działanie bakteriobójcze, dodatkowo dostarcza żelaza, wapnia czy manganu a także, podobnie jak chociażby kurkuma, wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Warto więc mieć cynamon w swojej kuchni, nie tylko w zimie!

 

Jaglanka z masłem orzechowym, bananem i cynamonem

Jaglanka z masłem orzechowym

Składniki:
– kasza jaglana – 4 łyżki,
– banan – 1 sztuka, średniej wielkości,
– rodzynki – 1 łyżka,
– masło orzechowe – 1 łyżeczka,
– cynamon – 1 łyżka

Przygotowanie
Kaszę jaglaną ugotować w niewielkiej ilości wody, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, włożyć do rondelka, dodać masło orzechowe, pokrojonego w plasterki banana i posiekane orzechy. Ogrzewać przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć do miski, posypać cynamonem i zjeść gorące :).

Uprzedzam! Jaglanka, chyba za sprawą masła orzechowego, wychodzi, przynajmniej według mnie, bardzo słodka:) Jeśli obawiacie się, że jaglanka z masłem orzechowym was zasłodzi, proponuję wziąć 1/2 łyżeczki masła albo połowę banana. To drugie rozwiązanie jest dla mnie gorsze, bo szkoda, by druga połówka (:)) ściemniała!

Jaglanka z masłem orzechowym

Wartość odżywcza jaglanki z masłem orzechowym, bananem i cynamonem 

Energia

Białko

Tłuszcze

Węglowodany

Błonnik

 435 kcal 8.6g 8.8g 84.2g 6,0g

Przepis na moje ulubione, zimowe śniadanie już znacie. Teraz czekam na Wasze propozycje! 🙂