OLYMPUS DIGITAL CAMERA

      Od dziecka uwielbiałam fasolkę szparagową. I choć zwykle pojawiała się ona w postaci niezbyt wyszukanego, jednogarnkowego obiadu, tj. fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą, to zawsze smakowała najlepiej. Fasolka szparagowa nie ma zbyt intensywnego zapachu i smaku, ale zawsze urozmaica smak tego, w czym się znajduje, a zawarte w niej witaminy i składniki mineralne zdecydowanie podnoszą wartość odżywczą posiłku.

Inspirując się nową Jadłonomią, postanowiłam uprawiać #foodtourism bez wychodzenia z domu, tym samym tworząc z niepozornej fasolki szparagowej najlepsze kokosowe tajskie curry! 

Fasolka szparagowa z mlekiem kokosowym – przepis

Składniki (2 porcje):

– kolendra (nasiona) – 1,5 łyżeczki,
– kminek – 1 łyżeczka,
– pieprz czarny – 0,5 łyżeczki,
– sól – 1 łyżeczka,
– imbir – 4-5 cm,
– papryczka chili – 2 sztuki,
– cebula – 1 sztuka,
– skórka z limonki – 1 sztuka,
– mleko kokosowe- 1 puszka,
– bakłażan – 1 sztuka,
– fasolka szparagowa (najprościej będzie z mrożoną) – 250 g,
– sos sojowy – 2 łyżki,
– sok z limonki – 1 sztuka,
– świeża bazylia – kilka listków (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Kolendrę, kminek, pieprz czarnym i sól podprażyć na suchej patelni około 2 minuty i rozetrzeć w moździerzu. Obrany imbir, papryczki i cebulę pokroić. Wszystko zblendować razem z przyprawami i skórką z limonki. Jeśli blender będzie się zacinał, można dodać około 3 łyżek wody. Blendować do uzyskania gładkiej masy.
2. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć połowę gęstej frakcji mleka kokosowego i smażyć do momentu uzyskania tzw. śmietanki (tj. około 5 min.), następnie dodać zblendowaną pastę i smażyć przez kolejne 3 – 4 minuty.
3. Dodać pokrojonego bakłażana, pozostałą gęstą część mleka kokosowego i dusić przez 3 minuty. Następnie dodać wodę kokosową i gotować do wrzenia. Wrzucić fasolkę szparagową, wymieszać i dusić aż fasolka zmięknie.
4. Dodać sok z limonki i sos sojowy oraz opcjonalnie – pokrojoną bazylię.
5. Podawać z ryżem.

Przy okazji – jeśli lubicie wegańską kuchnię, serdecznie polecam Wam tą nową Jadłonomię! Jestem pewna, że za sprawą tak pięknego wydania i jeszcze piękniejszej zawartości przeniesiecie się w niezwykle ciekawe pod względem kulinarnym, zakątki świata!

Fasolka szparagowa z mlekiem kokosowym

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA