Ciecierzyca po indyjsku

Ciecierzyca to główny składnik mojej diety odkąd zaprzestałam (albo przynajmniej bardzo, ale to bardzo ograniczyłam) jeść mięso. Jest elementem obiadów, śniadań, kolacji i deserów. Pewnie dlatego, że dodanie do cieciorki zaledwie kilku składników powoduje, że wyczarujemy z niej naprawdę banalnie proste ale niebanalnie smaczne wegańskie danie. Dajmy na to taka ciecierzyca po indyjsku. Nie tylko brzmi, ale i smakuje wyśmienicie!

Jesienną porą staram się uskuteczniać przepisy zaciągnięte z kuchni indyjskiej. Są aromatyczne i rozgrzewające. I wbrew pozorom- całkiem niedrogie. Wystarczy zaledwie kilka ogólnodostępnych przypraw i danie rodem z najdroższych indyjskich restauracji wyczarowane. 

Ciecierzyca jest bardzo wartościowym składnikiem diety. Zawiera całkiem pokaźne ilości witamin z grupy B (zwłaszcza B6 i B9), cynku, magnezu, żelaza czy wapnia i duże ilości błonnika. Dzięki czemu wpływa na regulację pracy serca, kondycję skóry i włosów czy stan naszych kości. A ciecierzyca po indyjsku dodatkowo wzmocni i ogrzeje organizm :).

Jeśli szukacie innych przepisów, które ogrzeją Was od wenątrz – znajdziecie je tutaj.

 


 

Ciecierzyca po indyjsku*

Składniki:

– olej rzepakowy – 1 łyżka,
– cebula czerwona – 1 sztuka,
– czosnek – 4 duże ząbki,
– seler naciowy – 4 łodygi,
– papryka czerwona – 1 duża sztuka,
– pieczarki (opcjonalnie) – 5-6 sztuk,
– ciecierzyca – 1 szklanka ugotowanej (ja użyłam odsączonej z puszki, cała puszka),
– passata pomidorowa – 1 szklanka,
– orzechy nerkowca – 75 g (tyle było w paczce, spokojnie mogłoby być więcej;)),
– woda – 1/2 szklanki,
– miód – 2-3 łyżeczki,
– imbir świeży – ok. 4-5 cm kawałek,
– kurkuma mielona – 1 łyżeczka,
– kolendra – 1 czubata łyżeczka,
– kminek mielony – 1 łyżeczka,
– pieprz czarny mielony – 1/2 łyżeczki,
– cynamon mielony – 1 czubata łyżeczka,
– papryka chili mielona – 1 łyżeczka,
– sól czosnkowa/kuchenna/himalajska – 1 łyżeczka,
– sezam, ziarna – 1,5 łyżki,
– świeża kolendra – 1/2 pęczka (pominęłam i wyraźnie mi jej brakowało).

Wykonanie:

1. Cebulę, czosnek i 1/3 papryki i imbir pokroić na drobne kawałki i zblendować z dodatkiem wody na pastę.
2. Olej rzepakowy rozgrzać na patelni i dodać pastę.
3. Zblendować orzechy nerkowca z passatą i połączyć na patelni z pastą. Dusić na małym ogniu, dodając wszystkie przyprawy.
4. Pokroić resztę warzyw (za wyjątkiem świeżej kolendry), odcedzić ciecierzycę i połączyć wszystko z pastą i dusić ok. 10-15 min do momentu zmięknięcia warzyw.
5. Dodać miód, wymieszać i dusić ok. 5 min.
6. Na drugiej patelni podprażyć nasiona sezamu. Posypać gotowe danie sezamem i pokrojoną kolendrą.

SMACZNEGO!

Ciecierzyca po ind

Ciecierzyca po indyjsku

Taka porcja wystarcza dla mniej więcej trzech osób. Większym łakomczuchom można dodatkowo dołożyć brązowy ryż lub np. domowe pity. 


*Przepis stanowi modyfikację przepisu z książki Smakoterapia, której autorką jest Iwona Zasuwa.